Baba ganoush

Baba ganoush är mellanösterns godaste aubergineröra med fruktig, mild röksmak - ett perfekt tillbehör till det mesta. Lika självklar på ett orientaliskt mezebord som till brödet.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 1 msk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta - stor
  • 0,5 chili - finhackad
  • 2 tsk citron - pressad
  • 1 krm rökt paprikapulver - ex Paprika Smoked
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 msk olivolja
  • bladpersilja - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Dela 2 auberginer på längden och gnid in halvorna med 1 msk rapsolja. Lägg dem med snittytan ner i en ugnssäker form. Pricka skalet med en provsticka.

    Foto: Lina Eriksson

  2. Baka auberginerna i ugnen ca 50 min, tills skalet börjar bli skrynkligt. Gröp ut det mjuka aubergineköttet ur skalen. Släng skalen och lägg fruktköttet i en mixer.

    Foto: Lina Eriksson

  3. Pressa i 1 stor vitlöksklyfta och ­tillsätt 1/2 finhackad chili, 2 tsk pressad citron, 1 krm rökt paprikapulver, 3/4 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Mixa till en grov röra.

    Foto: Lina Eriksson

  4. Skeda upp röran i en skål och ­rör ner 1 1/2 msk olivolja lite i taget. Täck med plast och ställ röran svalt. Strö över hackad bladpersilja och paprikapulver strax före servering.

    Foto: Lina Eriksson

 

Rökt smak i kryddburk

En äkta baba ganoush görs med aubergine som grillas över öppen eld. Vår baba ganoush får sin rökta karaktär av rökt paprikapulver. Santa Maria har nyligen kommit med en sådan produkt kallad Paprika Smoked.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!