Baba ganoush toppad med furikake

Baba ganoush toppad med furikake är en blandning av Mellanöstern och det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från Mellanöstern.  
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 aubergine - (ca 3 stycken)
  • 2 msk tahini (sesampasta) - (sesampasta)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Furikake

  • 1 dl sesamfrön - vita och/eller svarta
  • 3 noriark - (sjögräs)
  • 1,5 msk flingsalt

Tillbehör

  • pitabröd

Gör så här

  1. Furikake: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Bryt sönder noriarken i mindre bitar och mixa till smulor i matberedare. Blanda med sesamfrön och salt.

  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg dem på en plåt täckt med aluminiumfolie. Grilla auberginerna mitt i ugnen 25–30 min tills skalet är mörkt och nästan bränt. Ta auberginerna ur ugnen och låt svalna.

  3. Halvera auberginerna och gröp ur fruktköttet. Låt rinna av i en sil. Lägg fruktköttet i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm. Lägg upp i en skål och garnera med furikake. Servera med pitabröd.Kökstipset! All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att till exempel strö över ris, grönsaker eller fisk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!