Baba ganoush (svensk variant)

I originalreceptet på baba ganoush används ­tahinipasta och ibland olivolja. Här är en svensk version med solrosfrön och raps­olja. En jätte­god förrätt serverad med en bit bröd.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja - + 1 msk
  • 50 g solrosfrön
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera auberginen på längden och lägg den i en ugnssäker form tillsammans med oskalade vitlöksklyftor. Ringla över 3 msk olja.

  2. Stek auberginen mitt i ugnen tills den är mjuk, 15–20 min. Låt svalna och dra sedan bort skalet. Skala vitlöksklyftorna.

  3. Rosta solrosfröna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa solrosfrön (spara några till garnering), aubergine, vitlök och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  4. Ringla över 1 msk olja vid servering. Garnera med de sparade solrosfröna och persilja.

    Foto: Ulrika Pousette

    Lättaste och godaste förrätten. Baba ganoush i svensk tolkning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!