Avokadosoppa med räksalsa

Recept på texmexavokadosoppa toppad med räksalsa. Servera soppan kyld i fina snapsglas eller små kaffekoppar.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 5 avokado - mogna
  • 2 msk limesaft - färskpressad
  • 2 - 3 kvisttomater
  • 2 - 3 salladslökar
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 chili - urkärnad, finhackad
  • 1 l grönsaksbuljong - eller hönsbuljong, på tärning, kall
  • 2 msk jungfruolivolja
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymalen

Räksalsa

  • 500 g räkor - frysta, tinade
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 chili - urkärnad, finhackad
  • 1 msk lime - färskpressad

Till servering

  • limeklyftor
  • 1 påse nachochips
  • 1 dl parmesan - färskriven

Gör så här

  1. Dela, kärna ur och gröp ur avokadoköttet. Blanda avokadoköttet med limesaft i en bunke, så att det inte mörknar och mixa slät med stavmixer.

  2. Skålla och skala tomaterna. Dela tomaterna och pressa ur kärnorna. Hacka tomatköttet grovt.

  3. Ansa och hacka salladslöken. Hacka koriander grovt.

  4. Blanda tomater, salladslök, pepparfrukt och koriander med avokado och mixa ihop. Mixa i buljongen, 1–2 dl i taget, till önskad konsistens, soppan ska vara krämig. Smaka av med jungfruolja, vitlök, flingsalt och peppar. Kyl soppan.

  5. Skala räkorna och blanda dem med finhackad koriander, chilipeppar och limesaft.

  6. Servera soppan med salsan, limeklyftor och sprödvarma nachochips toppade med parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!