Auberginepasta med mozzarella

Auberginepasta med mozzarella i mustig syditaliensk sås med aubergine, chili och mozzarella som gör pastan extra matig.

Caroline Hofberg
Auberginepasta med mozzarella
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 g rigatoni - eller pennepasta
  • 1 aubergine - stor
  • 3 msk solrosolja
  • 500 g tomater - mogna
  • 125 g mozzarella
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 peperoncini - eller 2 krm chiliflakes
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl parmesan - riven
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Skär auberginen först i skivor och därefter i strimlor, ca 1 cm breda. Stek auberginen i solrosolja i en gryta tills den fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  2. Skär tomaterna i små bitar. Skär mozzarellan i bitar. Skala och hacka vitlöken. Smula peperoncinin.

  3. Fräs vitlök och chili i olivolja. Tillsätt aubergine och tomater. Koka på hög värme utan lock så att överflödig vätska kokar bort, ca 5 min. Krydda med salt.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet.

  5. Vänd ner pastan i tomatsåsen. Tillsätt mozzarella, parmesanost och basilikablad. Blanda runt noga så att pastan täcks av såsen och osten smälter. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?