Auberginegratäng med mozzarella och tomater

Recept på krämig auberginegratäng. Den här rätten är en variant på klassikern melanzane alla parmigiana. Servera gärna med nybakad baguette och grön sallad.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 auberginer - à ca 400 g
  • 1 dl olivolja - ca
  • salt - peppar
  • 1 förp mozzarella - riven, ca 150 g
  • 150 g parmesan - färskriven
  • 125 g cocktailtomater

Sås

  • 1 stor gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater - à 400 g
  • 3 msk basilika - finhackad
  • salt - socker

Till garnering och servering

  • parmesan - färskriven
  • svartpeppar - nymalen
  • basilika

Gör så här

  1. Börja med såsen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter. Rör i tomatpurén och fräs 1 minut. Tillsätt tomaterna, koka upp och sjud såsen ca 25 minuter. Blanda i basilika. Smaka av med salt och socker.

  2. Skär auberginerna i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dem med oljan och stek eller grilla ca 1 minut på varje sida. Salta och peppra.

  3. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Varva tomatsås, auberginer, mozzarella och parmesan i en oljad ugnssäker form, börja med tomatsåsen och avsluta med auberginer och mozzarellaost.

  5. Lägg cocktailtomaterna runtom. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.

  6. Låt vila ca ½ timme. Garnera med färskriven parmesan, nymalen svartpeppar och basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!