Auberginegratäng med mozzarellaost

Härlig gratäng som passar bra både som vegorätt med en sallad, och som tillbehör till grillat kött, kryddiga korvar och kyckling.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg aubergine
  • salt
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kg tomater
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 mozzarella
  • 2 dl pecorino - eller parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över lite salt. Låt stå och dra i cirka 20 minuter. Torka av skivorna.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla aubergineskivorna med olivolja på båda sidor. Lägg dem på en plåt med bakplåts­ papper. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, vänd dem efter halva tiden.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar.

  4. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och chilin fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna. Fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.

  5. Skär mozzarellan i tunna skivor.

  6. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, och parmesanost i en smord ugnsfast form. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och parmesanost.

  7. Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök