Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Aubergine- och 
zucchinigratäng

Aubergine är en härlig grönsaksfrukt som är mycket matig. Tillsammans med zucchini är den stommen i den vegetariska gratängen.
Mitt Kök
Aubergine- och 
zucchinigratäng
Aubergine- och 
zucchinigratäng
Aubergine- och 
zucchinigratäng
EVA HILDÉN SMITH

Ingredienser

  • 1 stor aubergine
  • 2 zucchini
  • 1 dl olivolja - till grönsakerna + 1 msk olja till formen och folien
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 4 - 5 tomater
  • salt
  • peppar
  • 3 msk persilja - strimlad
  • 250 g mozzarella - mini eller delad i små bitar
  • 2 dl parmesan - riven
  • 2 - 3 dl gratängost - riven
  • 1 ark aluminiumfolie

Gratängsås

  • 25 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grönsaksbuljong - på tärning
  • 2,5 dl mjölk

Garnering

  • färska örter

Gör så här

  1. Sås: Smält smöret och blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljong och mjölk under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skiva aubergine och zucchini. Lägg skivorna på 1-2 plåtar med bakplåtspapper. Pensla med oljan, vänd och pensla med oljan på andra sidan.

  3. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen så att de mjuknar och får fin färg, cirka 15 minuter (tiden beror på hur vattenrika grönsakerna är), vänd dem 1 gång under tiden.

  4. Skala och skiva löken. Skala, dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva tomaterna. Fräs lök, paprika och tomater var för sig i oljan och ta upp dem på en tallrik.

  5. Varva aubergine, zucchini, lök, paprika och tomater i 2-3 lager i en oljad ugnssäker form. Salta, peppra, strö över persilja, lägg på mozzarella och strö över parmesan, gratängost, samt ringla såsen mellan lagren. Täck formen med oljad folie och sätt den i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

  6. Ta bort folien och sätt formen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

  7. Garnera med färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök