Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås
Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås passar som tillbehör eller som ensamrätt med ris. Den smakrika såsen med ingefära, sesam och chili ger auberginen en härligt kryddig smak. Såsen kan förberedas redan dagen före servering.
Ingredienser
-
2
auberginer
-
3 msk
salt
-
0,5 dl
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
2 - 3 dl
rapsolja
Sås
-
1
vitlöksklyfta
-
1 msk
ingefära
- färsk, finhackad
-
1 tsk
röd chili
- t ex spansk peppar, finhackad
-
1 tsk
rapsolja
-
0,5 dl
soja
- kinesisk
-
0,5 dl
strösocker
-
2 msk
vinäger
- kinesisk (eller balsamvinäger)
-
2 msk
Shaoxing vin
- eller torr sherry
-
1 tsk
sesamolja
Tillbehör
-
jasminris
Gör så här
-
Skär auberginen i bitar. Strö salt över auberginebitarna och lägg dem i ett durkslag ca 2 timmar, så att vätskan rinner av. Skölj och torka bitarna med hushållspapper.
-
Sås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök, ingefära och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ca 5 min.
-
Lägg hälften av auberginen i en plastpåse och tillsätt hälften av majsstärkelsen. Skaka om så att all aubergine täcks. Lägg över på ett fat. Gör likadant med resterande aubergine och majsstärkelse.
-
Häll upp rikligt med olja i en stekpanna, så att minst 1 cm av bottnen täcks. Stek auberginebitarna, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varma på låg värme i ugnen. Värm såsen och blanda med auberginen. Servera direkt med jasminsris.