Asiatiska köttbullar

Inspirerade av de goda köken i Thailand och Vietnam är de här köttbullarna, som är en blandning av fläskfärs och räkor. De är kryddade med bl a citrongräs, lime och thaibasilika. Kryddorna ingår även i dipsåsen som serveras till.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g räkor - med skal, (ca 160 g skalade)
  • 300 g fläskfärs
  • 0,5 citrongräs - mycket finhackat
  • 0,5 pepparfrukt - finhackad färsk, t ex thaichili
  • 2 msk thaibasilika - finhackad färsk
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 1,5 msk fisksås
  • 1 msk rapsolja - till stekning

Sås

  • 2 msk fisksås
  • 1 msk råsocker
  • 0,5 citrongräs - mycket finhackat
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 0,5 pepparfrukt - finhackad färsk, t ex thaichili
  • 1 msk thaibasilika - finhackad färsk
  • 1,5 msk lime - färsk, pressad

Tillbehör

  • 1 pkt nudlar - kokta eller ris

Gör så här

  1. Börja med såsen, eftersom den blir godare om den får stå en stund. Blanda samman samtliga ingredienser. Tänk på att citrongräset bör vara mycket finhackat. Börja med att strimla det tunt och sedan hacka med kniven åt andra hållet. Var också noga med pepparfrukten: ta bort alla kärnor och hinnor om du är känslig för chilins hetta, annars kan de vara med. Finhacka även pepparfrukten.

  2. Köttbullar: Skala räkorna och hacka dem. Blanda dem i en skål med fläskfärs. Blanda ner finhackat citrongräs, finhackad pepparfrukt, thaibasilika, rivet limeskal samt fisksås. Blanda väl.

  3. Forma små köttbullar med blöta händer och stek dem i rapsolja på medelvärme tills de fått fin färg runt om. En stor stekpincett är ett bra redskap för att kunna vända köttbullar snabbt och smidigt när de steks.

  4. Servera med kokta nudlar eller ris tillsammans med såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!