Asiatisk soppa med sötpotatis, kokosmjölk och koriandersalsa

Recept på en krämig och mättande asiatisk soppa med sötpotatis som värmer gott. Ringla koriandersalsa på toppen.
Anna Wendt
Duka upp en picknick i pulkabacken och bjud familjen på en värmande asiatisk soppa för en extra mysig vinterupplevelse.
Duka upp en picknick i pulkabacken och bjud familjen på en värmande asiatisk soppa för en extra mysig vinterupplevelse. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 sötpotatis - stor (ca 500 g)
  • 2 morötter - stora
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citrongräs
  • 2 msk ingefära - riven
  • 0,5 tsk chiliflakes - –1 tsk
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 8 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond - konc
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Korianderolja

  • 1 kruka koriander
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • koriander
  • chiliflakes

Gör så här

  1. Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset. Banka på rotbiten med knivhandtaget.

  2. Fräs lök, vitlök, citrongräs, ingefära och chili i olja i en gryta ca 5 min. Tillsätt sötpotatis, morötter, kokosmjölk, vatten och fond. Koka upp och låt soppan sjuda -under lock tills grönsakerna är mjuka.

  3. Ta bort citrongräsbiten och mixa soppan slät. Smaka av med limesaft och krydda med salt och peppar.

  4. Korianderolja: Mixa koriander, olja, salt och peppar.

  5. Ringla oljan över soppan och toppa med koriander och chiliflakes.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!