Asiatisk citruskyckling med smak av apelsin

Recept på asiatisk citruskyckling. Kycklingen blir krispig när den steks med majsstärkelse runtom. Såsen är söt och mustig och har en tydlig apelsinsmak. Servera gärna lätt förvällda grönsaker till. 

Petra Lindstrand
Asiatisk citruskyckling med smak av apelsin
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 550 g kycklingbröstfilé - tärnad
  • 1 ägg
  • 1 msk rapsolja - + 4 msk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 1 knippa salladslök

Sås

  • 1 apelsin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rårörsocker
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk japansk soja - ljus
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena)

Garnering

  • 2 msk sesamfrön - rostade

Tillbehör

  • 3 dl basmatiris
  • soja - ljus

Gör så här

  1. Blanda kycklingbitarna med ägg, 1 msk olja och salt.

  2. Sås: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Skala och finhacka vitlöken. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen.

  3. Strö 1 dl majsstärkelse över kycklingen och blanda ihop. Stek bitarna i två omgångar i en het panna i 4 msk olja tills de fått fin färg och är krispiga runt om. Ta upp bitarna på ett fat.

  4. Häll såsen i pannan och låt den koka ihop ca 2 min.

  5. Strimla salladslöken. Lägg tillbaka kyckling i pannan och strö över salladslök. Låt allt småkoka ca 3 min tills kycklingen är genomkokt.

  6. Strö över sesamfrön och servera med ris och lite extra soja.

Vad tyckte du om receptet?

Fler goda kycklingrecept hittar du här: