Ärtsoppa med pepparrotsmacka
Fett: 26g
Protein: 20g
Kolhydrater: 61g
Ärtsoppa med pepparrotsmacka värmer gott i höstrusket. Kikärterna bidrar med goda proteiner till soppan.
Ingredienser
-
500 g
gröna ärter
- frysta
-
2
potatisar
- stora (250 g)
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
2
grönsaksbuljongtärningar
-
1 dl
vispgrädde
-
1 burk
kikärter
- (410 g)
-
100 g
färskost
- med pepparrotssmak
-
8 skivor
lantbröd
- (à 25 g)
-
smör
-
salt
-
svartpeppar
- nymald
Gör så här
-
Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt ärter och buljongtärningar. Häll på 1 liter vatten och grädde. Låt koka upp och sjud under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
-
Spola hastigt av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Stek kikärterna i 1 msk smör tills de är knapriga och har fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
-
Bred osten på brödskivorna och lägg ihop dem två och två. Stek de dubbla mackorna i 1 msk smör på båda sidor tills de har fått fin färg. Skär mackorna i snibbar på diagonalen.
-
Strö kikärterna i soppan och servera med mackorna.