Ärtsoppa med pepparrotsmacka

Ärtsoppa med pepparrotsmacka värmer gott i höstrusket. Kikärterna bidrar med goda proteiner till soppan.

Ärtsoppa med pepparrotsmacka
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g gröna ärter - frysta
  • 2 potatisar - stora (250 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 burk kikärter - (410 g)
  • 100 g färskost - med pepparrotssmak
  • 8 skivor lantbröd - (à 25 g)
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt ärter och buljongtärningar. Häll på 1 liter vatten och grädde. Låt koka upp och sjud under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  2. Spola hastigt av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Stek kikärterna i 1 msk smör tills de är knapriga och har fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Bred osten på brödskivorna och lägg ihop dem två och två. Stek de dubbla mackorna i 1 msk smör på båda sidor tills de har fått fin färg. Skär mackorna i snibbar på diagonalen.

  4. Strö kikärterna i soppan och servera med mackorna.

Vad tyckte du om receptet?