Ärtsoppa med fläsk, morötter och grönkål

Uteslut bogfläsket för en vegetarisk soppa. Recept av Christina Asplund.
Mitt Kök
Ärtsoppa med fläsk, morötter och grönkål
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 500 g ärtor - gula
  • 350 g bogfläsk - rimmat i bit
  • 1 gul lök
  • 1,5 l vatten - ca
  • 0,5 dl grönsaksfond - eller kycklingfond
  • 2 morötter
  • 250 g grönkål - färsk
  • salt
  • svartpeppar
  • ingefära - torkad
  • timjan - mald
  • mejram - torkad

Till servering

  • senap

Gör så här

  1. Rensa och skölj ärtorna. Lägg dem i blöt i 12 timmar enligt anvisningarna på för packningen. Koka upp ärtorna i nytt vatten i en gryta och ”skumma” bort skaldelar. Låt ärtorna sjuda med rimmat fläsk och skalad klyftad lök, tills ärtorna är mjuka, cirka 1 timme (eller i tryckkokare, cirka 30 minuter).

  2. Ta upp fläsket och skär det i tärningar och lägg tillbaka dem i soppan. Tillsätt skalade grovrivna morötter och repad grönkål i bitar. Låt sjuda 5 minuter. Späd med vatten om soppan är för tjock.

  3. Smaka av soppan med salt, peppar, ingefära, timjan och mejram. Servera soppan med senap, fröknäcke eller knäckebröd och smör.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök