Ärtburgare med halloumi och tahinidressing

En vegoburgare med falafelsmak som blir saftig och god av gröna ärter. Burgaren går bra att vegananpassa med veganost.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 dl gröna ärter - tinade
  • 1 dl bladpersilja - grovhackad
  • 2 dl torr mix till falafel - eller kikärtsbollar, t ex Sevan, Risenta eller Ewa Lie (125 g)
  • 2 msk vatten - -3 msk
  • 2 msk olivolja
  • 200 g halloumiost - eller 1 förpackning halloumiburgare, Fontana (200 g)

Tahinidressing

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk tahini (sesampasta) - sesampasta
  • 2 msk vatten - –3 msk
  • 1 msk sesamfrön - rostade
  • 1 krm salt

Kålsallad

  • 3 dl rödkål - finstrimlad
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl granatäppelkärnor

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • 1 kruka trädgårdskrasse
  • 2 dl vitlöksgroddar - eller alfalfagroddar, ev

Gör så här

  1. Mixa ärter och persilja. Blanda i falafelmixen och häll i  vattnet. Beroende på vilken mix som används kan man behöva tillsätta  lite mer vatten. Det ska bli en fast smet. Forma smeten till fyra biffar och låt stå i kylen ca 10 min.

  2. Dressing: Blanda alla ingredienser och rör tills den är slät.

  3. Kålsallad: Stöt eller krama kålen mjuk med citron och salt. Blanda ner granatäppelkärnorna.

  4. Stek burgarna i olja ca 5 min på varje sida. Skiva halloumiosten och stek den. Fördela burgare, halloumi och dressing på bröden.  Toppa med rödkålssallad, krasse och groddar.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego 

Foto: Copyright © Per Ranung, All Rights Reserved. Dett

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!