Ärtbiffar med zucchini och nudelsallad

Vegetariska ärtbiffar med limedressing och nudlar. Recept av Christina Asplund.
Mitt Kök
Foto Thomas Carlén
Foto Thomas Carlén

Ingredienser

  • 180 g risnudlar
  • 250 g broccoli
  • 1 röd chili
  • 2 salladslökar
  • 1 paprika - gul
  • 1 kruka koriander

Dressing

  • 2 msk rapsolja
  • 1 lime - pressad saft
  • 2 tsk honung
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk sweet chilisås

Ärtbiffar

  • 1 zucchini - 200 g
  • 0,5 tsk salt
  • 2 salladslökar
  • 4 dl ärtor - kokta gula
  • 1 ägg
  • 3 msk havregryn
  • 50 g västerbottensost - riven
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1,5 dl panko
  • olivolja - till stekning

Till servering

  • limeklyftor
  • chili
  • koriander

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola av i kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag.

  2. Dressing: Vispa samman olja, limesaft, honung, soja och sweet chilisås. Blanda dressingen med nudlarna i en bunke.

  3. Dela broccolin i små buketter. Skala och skär stocken i skivor och mindre bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten i 3 minuter. Skölj, kärna ur och skiva chili och salladslök. Dela, kärna ur och skär paprikan i skivor. Hacka koriandern. Blanda grönsakerna med nudlarna.

  4. Ärtbiffar: Skölj och grovriv zucchinin, salta och låt safta sig 20 minuter. Pressa ur all vätska genom en finmaskig sil. Skär salladslöken i tunna skivor. Mixa ärtorna och zucchinin till en slät smet. Tillsätt salladslök, ägg, havregryn, ost, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet. Låt stå i kylen i 15 minuter.

  5. Forma smeten till 12 biffar och vänd i panko på en tallrik. Stek dem i olja, cirka 4 minuter per sidan, tills biffarna fått fin färg.

  6. Servera med nudelsallad, limeklyftor, chili och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på kokta gula ärtor finns här.

Recept från Mitt kök