Aprikos- och valnötsbröd

Underbart gott nybakat och att sedan rosta. Skär gärna brödet i skivor och frys in för att enkelt ta fram önskad mängd.

Katarina Carlgren
Aprikos- och valnötsbröd
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 4 dl vatten - rumsvarmt
  • 2,5 dl grovt dinkelmjöl
  • 2 tsk salt
  • 6,5 - 7 dl vetemjöl
  • 50 g valnötter - grovhackade
  • 12 aprikoser - torkade, grovhackade ca

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt dinkelmjöl och salt och låt det stå i ca 15 min. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en ordentligt arbetad smidig deg. Låt degen jäsa i ca 2 tim under bakduk.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in valnötter och aprikoser i degen.

  3. Forma degen till ett avlångt bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa i ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 25–30 min. Låt brödet svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?