Aprikos- och mandelpaj

Recept på aprikos- och mandelpaj. Aprikos och mandel är en ­jättegod kombination. Servera gärna ett sött Loirevin till pajen.

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk strösocker

Fyllning

  • 100 g aprikoser - torkade
  • 1 dl vitt vin - sött, t ex Moulin Touchais (4196)
  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 4 ägg
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mandel - flagad

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Fyllning: Lägg aprikoserna i vinet och låt dra ca 3 timmar, tills vinet dragit in i frukten. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Ta upp den och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda degen mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör ner mjölet.  Blanda ner aprikoserna. Bred ut blandningen i pajskalet. Strö på mandeln.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen är vackert gyllenbrun. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde. 

 

Att dricka till aprikos- och mandelpaj

Moulin Touchais 2001 (4196) Frankrike, 239 kr.

Unikt vin med sötma och fräschör, toner av honung, citrus, vax och torkad frukt. Lång, elegant eftersmak. 

Recept av Ulla Karlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!