Aprikos- och chokladbröd

Aprikos- och chokladbröd är goda att rosta och servera med färskost och hallonmarmelad.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 10 dl dinkelmjöl - siktat (600 g) + 1/2 dl till utbakning
  • 1 msk salt - torkade, hackade
  • 1,5 dl aprikoser
  • 50 g choklad - mörk, hackad

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och häll i mjölet. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Blanda ner salt, aprikoser och choklad när 1 minut återstår. Täck bunken med bakduk. Låt jäsa ca 1 timme.

  2. Mjöla två runda brödkorgar, 22 cm i diameter. Dela degen i två delar. Forma till runda bröd. Lägg degen i korgarna, låt jäsa ca 30 min under bakduk.

  3. Sätt ugnen på 250°. Stjälp försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min i nedre delen av ugnen, sänk till 200°. Grädda ytterligare 10 min tills innertemperaturen är 96°.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!