Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås

Äppelpaj med extra allt! Mandelmassa, nötter, kanel och kolasås, mums!
Petra Lindstrand
Sophie Berlin
Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås
Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås Foto: Malin Hoelstad

Ingredienser

  • 6 äpplen - syrliga
  • 1 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk kardemumma - stött

Smultopping

  • 2 dl pekannötter
  • 1 dl pinjekärnor
  • 3 msk råsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör - rumstempererat
  • 150 g mandelmassa

Kolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl sirap - ljus
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Topping: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka pekannötterna. Rosta pinjekärnorna lätt i torr het panna.

  2. Blanda socker, vanilj­ socker, mjöl och smör till en grynig massa. Riv mandelmassan grovt och rör ner den tillsammans med nötterna.

  3. Skala, kärna ur, halvera och skär äpplena i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnssäkerform. Strö över kanel och kardemmma. Smula över toppingen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills pajen fått fin färg.

  4. Blanda alla ingredien­ ser till kolasåsen i en kastrull. Låt koka till simmig konsistens, ca 5 min. Låt svalna i rums­ temperatur. Servera kolasås och glass till pajen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!