Äpple- & ingefärskombucha

Recept på äpple- & ingefärskombucha.
Mitt Kök
Helen Pé
Helen Pé

Grundrecept första bryggningen

  • 3,5 l vatten
  • 8 grönt te - ekologiskt
  • 2 dl strösocker - ekologiskt
  • 1 kombuchakultur (scoby)
  • 2 glasburkar
  • 2 kökshanddukar
  • 2 dl vätska - från kombuchakulturen (scoby) sparas

Smaksättning, andra bryggningen

  • 1 l kombucha - raw (se grundrecept)
  • 2 äpplen - urkärnade
  • 2 - 3 cm ingefära - färsk, skalad

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Första bryggningen: Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna.

  3. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur.

  4. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombucha­kultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummi­band runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök (under diskbänken eller ovanför kylen).

  5. Låt stå i lugn och ro i 7-10 dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad.

  6. Det kan ta 7 dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.

  7. Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den.

  8. Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning med smaksättning.

  9. Andra bryggningen: Kör äpple och ingefära i juicemaskinen. Blanda ner äppel­ingefärajuicen i den bryggda kombuchan och rör om. Sätt på ett lock och jäs 1-3 dagar, beroende på smak. Häll upp på flaskor men häll inte ända upp eftersom själva jäsningen fortsätter i flaskan. Förvara därefter i kylskåp. Håller upp till en månad väl kyld.

Vad tyckte du om receptet?

ANNONS: Här kan du hitta boken "Hälsodrycker" av Anna Ottosson (extern länk)

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!