Vörtbröd - recept

Recept på härligt gott vörtbröd, en klassiker på många julbord. Vill du göra det extra saftigt tar du i äppelmos och lite rivet äpple i din vörtlimpa.
Mitt Kök
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 3 dl porter
  • 1 dl julmust
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 0,5 dl äppelmos
  • 1 äpple - rivet
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 1,5 msk pomeransskal - malda
  • 12 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smält smöret och blanda det med porter och julmust. Värm degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och rör ner kryddnejlikor, pomerans, rivet äpple och äppelmos.

  2. Blanda ner en fjärdedel av mjölet, sirap och salt. Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk cirka 60 minuter.

  3. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor. Låt dem jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 200 grader när limporna sätts in. Grädda dem i ugnens nedre del i cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Traditionellt är vörtbröd kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin – men går ju att variera i all oändlighet! Har du inte tillgång till vört är ett tips att använda sig av porter och julmust istället, det fungerar minst lika bra. Som i det här receptet!

Läs också: Fler härliga recept till julbaket hittar du här 

Läs också: 5 tips på köksprodukter du behöver för att lyckas med ditt brödbak 

Recept från Mitt kök