Äppeltårta med färskostmousse och äppelkompott

Tårtan kräver lite tid och tålamod då de olika lagren behöver stelna, men den är värd det. Tårtan håller i frysen i ca 1 månad om den plastas in noga.

Sara Aasum Hultberg
Äppeltårta med färskostmousse och äppelkompott
Foto: Helén Pe

Blondie

  • 85 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 citron - skalet
  • 0,5 dl sötmandel - hyvlad

Äppelkompott

  • 4 röda äpplen - syrliga
  • 1 dl syltsocker
  • 0,5 dl citron - pressad saft (30 g)
  • 1 gelatinblad

Färskostmousse

  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 gelatinblad
  • 40 g äggula - (ca 2 st)
  • 1 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 50 g vatten

Topping

  • 4 msk dulce de leche
  • 4 äpplen
  • 1 citron - pressad saft

Gör så här

  1. Blondie: Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt farinsocker och strösocker och rör om. Tillsätt sedan ägg, vetemjöl, sirap och citronskal. Rör till en jämn smet och vänd ner sötmandel.

  2. Klä en form, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 12–14 min tills den har en fin gyllene färg. Låt den svalna.

  3. Äppelkompott: Kärna ur 3 äpplen och skär dem i mindre bitar. Blanda äpplena med syltsocker och citronsaft. Låt det koka upp och värm på medeltemperatur tills äpplena är mjuka. Mixa till en slät kräm och låt den sjuda i ytterligare 15 min. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.

  4. Skala, ta bort kärnhuset och skär det sista äpplet i små fyrkanter, ½–1 cm stora. Vänd ner gelatinet i den varma äppelkrämen och vänd sedan ner äppelbitarna. Låt det svalna en aning.

  5. Skär ut blondien ur formen och diska formen. Täck kanten på formen med bakplåtspapper eller tårtplast. Lägg tillbaka kakan i formen och toppa med äppelkompott. Låt formen stå i frysen i minst 2 tim.

  6. Färskostmousse: Låt crème fraichen rinna av i ett kaffefilter så att en del vätska försvinner, i ca 1 timme. Blanda den med färskosten.

  7. Vispa vispgrädden löst och lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

  8. Lägg äggula, ägg och fröna från en urskrapad vaniljstång i en köksassistent med visp. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. Vispa upp äggen lätt och värm sockerlagen till 121 grader. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle till äggvispet och vispa på full hastighet till en fluffig smet.

  9. Smält gelatinbladen i mikron och vänd ner det i äggskummet. Vänd sedan ner färskostblandningen och avsluta med grädden. Se till att moussen är helt jämn.

  10. Lägg tårtplast i botten och en remsa tårtplast runt kanterna på en form, 20–22 cm i diameter. Ta fram blondien från frysen och lägg den i mitten av formen. Fyll på med mousse och stryk den ev rak på ytan med en palett. Ställ in formen i frysen och låt den stå i minst 4 timmar. Om tårtan ska ätas samma dag eller dagen efter kan den ställas direkt i kylskåp, men kanterna blir snyggare om man drar av plasten när den tas ur frysen och sedan låter den tina.

  11. Vid servering: Ta ut tårtan ur formen. Dra loss plast och ev papper. Bred ut dulce de leche i ett tunt lager på tårtan. Låt sedan tårtan tina helt i kylskåp, i minst 2 timmar om den är fryst.

  12.  Hyvla äpplena tunt och skär skivorna i små halvmånar. Doppa dem i citronsaft för att de inte ska bli bruna. Lägg sedan äppelskivorna i ett fint mönster på tårtan. Låt tårtan stå i rumstemperatur i ca 30 min innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?