Äppelsufflé med kanelglass

Äppelsufflé med kanelglass är en festlig dessert. Öppna inte ugnsluckan  under gräddningstiden då sjunker sufflén ihop.

Äppelsufflé med kanelglass
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 äpple - litet
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl äppelmust
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 ägg

Garnering

  • florsocker

Kanelglass

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel - mald

Gör så här

  1. Glass: Koka upp grädde och mjölk. Vispa ihop äggulor och socker. Häll den varma blandningen över äggpöset under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning till 85°. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Ställ glassmeten i kylen och låt den blir riktigt kall.

  2. Blanda ner kanel i glassmeten och frys den i glassmaskin.

  3. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Stek dem i smör i en kastrull tills de börjar få färg. Rör i mjölet och späd med äppelmust och grädde. Låt sjuda under vispning ca 3 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Dela äggen. Rör ner äggulorna, en i taget, i äppelsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd försiktigt ner dem i äppelsmeten.

  4. Fördela smeten i små ugnssäkra portionsformar, smorda och sockrade. Släta till ytan och dra med tummen runt formarnas kanter att smeten kan resa sig under gräddning.

  5. Grädda suffléerna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Pudra florsocker över suffléerna och servera dem genast med kanelglassen till.

Vad tyckte du om receptet?