Äppelsmulpaj

God och glutenfri äppelsmulpaj gjord på havregryn och mandelmjöl, sötad med kokossocker och flytande honung. Servera med banana nice cream eller lättvispad grädde.

Elisabeth Johansson
Äppelsmulpaj
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Äppelsmulpaj

  • 175 g smör - kallt
  • 2 dl kokossocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl havremjöl
  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 äpplen
  • 2 tsk kanel - malen
  • 3 msk honung - flytande

Banana nice cream

  • 10 bananer
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl kokosmjölk - den fasta kokosmassan (kokosmjölk är ofta separerad i förpackningen – en fastare kokosmassa och en tunnare vätska)
  • 4 msk havreyoghurt - eller grekisk yoghurt
  • 2 - 4 tsk honung

Tillbehör

  • ev grädde - vispad

Gör så här

  1. Äppelsmulpaj: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Skär smöret i tärningar. Blanda ihop smör, kokossocker, havregryn och mandelmjöl, till en smulig pajdeg.

  3. Lägg hälften av smulorna i botten av en pajform cirka 22-24 centimeter i diameter.

  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Strö över kanelen och ringla över honungen.

  5. Lägg äppelklyftorna i ett cirkelmönster i pajformen och strö över resten av smulorna.

  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

  7. Banana nice cream: Skala och skiva fyra av bananerna och lägg in skivorna i frysen i minst 5–6 timmar.

  8. Skär upp den sista bananen och mixa de frysta skivorna med den sista bananen. Tillsätt vaniljpulver, kokosmjölk, yoghurt och honung.

  9. Servering: Ringla lite honung över pajen om du vill och servera med banana nice cream eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök