Äppelsmör med vanilj och kardemumma

Äppelsmör med vanilj och kardemumma har en smörig konsistens men innehåller inte smör. Det är gott att servera på ostbrickan, till gröten eller i yoghurtskålen.
Emmy Lundström
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 2 kg äpplen - gärna smakrika sorter som exempelvis Cox Orange
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 citron
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 tsk kardemumma - hel
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Skär varje äpple i 4–6 delar, skal och kärnhus kan vara kvar. Lägg äpplena i en gryta och tillsätt vatten och vinäger. Låt koka 20–30 min, tills äpplena är mjuka.

  2. Passera äppelmoset genom en finmaskig sil, ta hjälp av baksidan av en sked.

  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Stöt kardemumman i en mortel.

  4. Blanda äppelpuré och socker i en kastrull. Tillsätt citron och kryddor. Låt sjuda på svag värme, rör i botten på kastrullen då och då så att purén inte bränner fast.

  5. Sjud tills äppelsmöret fått en krämig konsistens, ca 2 timmar.  Häll äppelsmöret i väl rengjorda och steriliserade burkar. Förvara i kylen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!