Äppelrutor med mandelmassa

Baka äppelkaka i en mindre långpanna med mandelmassa och hyvlat smör. Uppskattat att bjuda på till fikat.

Christina Asplund
Äppelrutor med mandelmassa
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 äpplen - syrliga, till exempel Ingrid Marie
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör - kallt, cirka

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Klä en långpanna, cirka 25 × 35 centimeter med bakplåtspapper. Smörj papperet.

  2. Vispa ägg och socker i en bunke tills det blir ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i smeten och vänd försiktigt ner med en slickepott. Bred ut smeten i långpannan.

  3. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och stick ner i smeten. Riv mandelmassan grovt och strö över äpplena. Hyvla kallt smör med osthyvel och lägg i ett lager ovanpå. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Låt kakan svalna på galler. Skär kakan i 15 bitar. Sikta över florsocker vid serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök