Äppelpaj med toscasås

Suveränt god äppelpaj med fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt med mycket äpple och kardemumma.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Äppelpaj smulpaj

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 5 äpplen - röda syrliga gärna amorosa
  • 2 msk smör
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor - krossade
  • 1 msk citron - pressad

Toscasås

  • 150 g sötmandel
  • 150 g smör
  • 1,75 dl strösocker - (150 g)
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 msk vispgrädde

Tillbehör

  • grädde - vispad
  • vaniljglass
  • vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.

  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.

  3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.

  4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!