Äppelpaj - recept på enkel smulpaj

Recept på enkel och krispig äppelpaj gjord som smulpaj på få ingredienser.  Allt du behöver göra är en fyllning med äpplen och kanel och en god och lättbakad smuldeg gjord på havregryn, socker, mjöl och smör. Med andra ord en klassisk äppelpaj som går väldigt snabbt att göra. En paj är alltid uppskattad som dessert eller till fikat, och det här receptet på äppelsmulpaj är inget undantag och passar alla tillfällen. Godast är pajen om den serveras tillsammans med vaniljsås, vaniljkräm, glass eller vispad grädde.
Mitt Kök

Ingredienser

Smuldeg

  • 125 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk kanel

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Sätt ugnen på 225 °C.

  3. Blanda mjöl, socker, havregryn och skurna bitar av smöret i en bunke. Rör ihop och knåda till en deg eller smulig massa.

  4. Skala (eller behåll skalet på), kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor eller bitar.

  5. Blanda äpplen med socker och kanel och lägg i en smord ugnssäker form (Gillar du kanel så kan du utan problem ta i lite extra. Och vill du ha lite härlig sälta i pajen kan du också blanda i 1 krm flingsalt. Men inget måste).

  6. Fördela och smula sedan smuldegen över äppelblandningen.

  7. Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen är gyllenbrun!

  8. Servera äppelpajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass. Mums!

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Paj – grundrecept 

Läs också: Vaniljsås - så enkelt gör du den själv - recept

Recept från Mitt kök