Äppelpaj med pekannötsmazarin

Baka en mördegspaj med äppelfyllning, toppad med en pekannötsmazarin. Man kan göra en stor paj eller åtta små portionspajer om man föredrar det.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Mördeg

  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 180 g smör
  • 1 äggula

Äppelfyllning

  • 2 äpplen
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk kanel - malen

Pekannötsmazarin

  • 4 dl pekannötter - (200 g) (mixade pekannötter)
  • 125 g smör - mjukt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Mördeg: Blanda alla ingredienser till mördegen i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och lägg in den i kylen i 20 minuter.

  2. Till 8 små pajer: Kavla ut och fodra formarna, cirka 8–10 centimeter i diameter, nagga i botten med en gaffel. Sätt in i frysen i 20 minuter.

  3. Till en stor paj: Kavla ut och fodra en rund pajform, 23–24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda botten i 10–12 minuter. Ta ut, låt svalna och gör äppelfyllningen.

  5. Äppelfyllning: Skala och skär äpplena i klyftor, skiva äppelklyftorna. Stek dem lätt i smöret, tillsätt strösocker och låt det smälta, häll på lönnsirap och låt det bli lite karamelliserat. Tillsätt kanelen och låt svalna.

  6. Pekannötsmazarin: Mixa pekannötterna till ett fint mjöl.

  7. Vispa smör och strösocker luftigt och blanda i pekannötsmjölet och vaniljsocker.

  8. Tillsätt sedan ett ägg i taget och äggulorna, blanda till en slät och fin smet.

  9. Sänk värmen i ugnen till 175 grader.

  10. Fördela äppelfyllningen i småformarna eller lägg allt i den stora formen. Täck med pekannötsmazarin och grädda mitt i ugnen. Grädda den stora formen i 23–25 minuter och småpajerna i cirka 20 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök