Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Äppelpaj med mandelmassa och kardemumma

Recept på enkel äppelpaj med mandelmassa och kardemumma. En sötad pajdeg som fylls med mandelmassa, äpplen och kardemummasocker. Gör pajen som en stor eller fyra mindre, men tänk på att gräddningstiden måste förlängas om man väljer att göra en större paj. Välj att stöta hela kardemummakärnor för att få fram den fantastiska aromen. ­Vaniljsås eller glass är gott till.

Äppelpaj med mandelmassa och kardemumma
Äppelpaj med mandelmassa och kardemumma
Äppelpaj med mandelmassa och kardemumma
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 50 g mandelmassa
  • 25 g smör - rumsvarmt

Kardemummasocker

  • 1 tsk kardemummakärnor - hela
  • 0,5 dl strösocker

Garnering

  • 2 tsk florsocker

Tillbehör

  • vaniljsås - glass eller vispad grädde

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Skär smöret i ­tärningar. Blanda smöret med ­mjölblandningen och nyp ihop till en smulig deg, det går också bra att göra degen i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen på arbetsbänken. Täck degen med plastfolie och lägg den i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Blanda mandelmassa och smör. Kärna ur och skär ­äpplena i tunna skivor.

  3. Kardemummasocker: Stöt karde­mumman i mortel och blanda med socker.

  4. Kavla ut degen och ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med ­bakplåtspapper. Eller kavla ut och tryck ut ­degen i en ­pajform, ca 24 cm i diameter. Lägg ca 1 msk mandelmassa mitt på ­varje rundel. Lägg på äppelskivor men spara en degkant, ca 3 cm, runtom kanten. Vik upp ­kanten så att den går upp lite över äppelskivorna. Strö 1 tsk kardemummasocker på varje paj.

  5. Grädda mitt i ­ugnen i ca 18 min för små pajer ­eller i ca 25 min för en stor. Låt ­pajerna svalna.

  6. Pudra flor­socker över pajerna och ­servera dem lätt ljumma med ­vaniljsås, glass ­eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: