Äppelpaj med kola och saffran

Recept på ljuvlig saffranskolapaj med äpple. Serveras ljummen med vaniljglass.
Elisabeth Johansson
Äppelpaj med kola och saffran
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 3 msk smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 pkt saffran

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en skål. Tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda ihop till en smuldeg. Ställ degen i kylen medan fyllningen görs. Sätt ugnen på 175°.

  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek klyftorna i smör. Tillsätt sockret och låt det smälta. Häll på grädden och tillsätt saffran. Låt allt koka ihop 2–3 min.

  3. Lägg saffransäpplena i ugnssäkra portionsformar eller en stor form, ca 22 cm i diameter. Strö över smuldegen och grädda mitt i ugnen ca 25 min tills ytan blivit gyllenbrun.

  4. Servera pajen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Flera goda pajer med äpple hittar du här: