Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med kola och saffran

Recept på ljuvlig saffranskolapaj med äpple. Serveras ljummen med vaniljglass.

Elisabeth Johansson
Äppelpaj med kola och saffran
Äppelpaj med kola och saffran
Äppelpaj med kola och saffran
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 krmsalt

Fyllning

  • 6äpplen
  • 3 msksmör
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 pktsaffran

Tillbehör

  • vaniljglass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en skål. Tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda ihop till en smuldeg. Ställ degen i kylen medan fyllningen görs. Sätt ugnen på 175°.

  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek klyftorna i smör. Tillsätt sockret och låt det smälta. Häll på grädden och tillsätt saffran. Låt allt koka ihop 2–3 min.

  3. Lägg saffransäpplena i ugnssäkra portionsformar eller en stor form, ca 22 cm i diameter. Strö över smuldegen och grädda mitt i ugnen ca 25 min tills ytan blivit gyllenbrun.

  4. Servera pajen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Flera goda pajer med äpple hittar du här: