Äppelpaj med flätat lock och rårörd vaniljsås

Pajen är god att äta både varm, ljummen och kall och blir allra godast med en rårörd vaniljsås eller en skopa vaniljglass.
Emma Brink Rask
Foto: Emma Brink Rask

Pajdeg

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 1 - 2 msk vatten - kallt
  • 1 ägg - till pensling

Fyllning

  • 500 g äpplen - 6-7 st
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 msk citron - pressad saft
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk vaniljpasta - eller vaniljpulver
  • 25 g smör
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)

Rårörd vaniljsås

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljpasta - eller vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienser till degen, förutom vatten och ägg, i en matberedare och tillsätt sedan lite vatten i taget tills degen går ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 1 timme.

  2. Från detta steg följer du bilderna här under och tillhörande instruktioner.

Vad tyckte du om receptet?

Kavla ut knappt hälften av degen till en platta, ca 3 mm tjock. Klä en pajform, ca 20 cm i diameter med degen. Ställ in formen i frysen. Fyllning: Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i 1 cm stora kuber och lägg dem i en skål tillsammans med strösocker, farinsocker, citronsaft, kanel och vanilj. Låt det stå framme i rumstemperatur i en timme. Rör om då och då. Sila sedan av vätskan i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt det sjuda ihop tills såsen tjocknat, ca 15 min. Blanda ihop såsen med äppelbitarna.

Foto: Emma Brink Rask

Kavla ut resten av degen likadant som locket och skär remsor, ca 1 cm breda och något längre än pajformen. Gör fem flätor av 15 av remsorna och se till att du har 12 tunna remsor till, plus två remsor som är 3 cm breda. Kavla ut en liten bit av degen och ta ut blommor med en utstickare. Lägg allt på bakplåtspapper och lägg in degbitarna i kylskåpet.

Foto: Emma Brink Rask
Foto: Emma Brink Rask

Fyll pajskalet med fyllningen.

Foto: Emma Brink Rask

Lägg hälften av de smala remsorna, en fläta och en tjock remsa över pajen med lika stora mellanrum.

Foto: Emma Brink Rask

Vik sedan upp varannan remsa till hälften och lägg en ny remsa tvärs över. Vik tillbaka och vik sedan upp de remsor som inte veks upp tidigare. Lägg en ny remsa tvärs över och fortsätt så tills du når kanten på pajen, gör då likadant från mitten och åt andra hållet. När du gjort klart hela pajen så trycker du av pajdegen som hänger över kanten genom att pressa ner fingret mot kanten av pajformen.

Foto: Emma Brink Rask
Foto: Fotograf Emma Brink Rask
Foto: Fotograf Emma Brink Rask

Ta flätorna som är kvar och lägg dem som en krans runt pajen. Lägg ut blommorna där du tycker att det ser fint ut, kanske över någon skarv eller skavank. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp ägget och pensla pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–40 min tills du ser att fyllningen börjat bubbla och pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Rårörd vaniljsås: Vispa äggulor, strösocker och vanilj vitt och fluffigt. Vispa vispgrädden lätt och fluffig i en annan skål. Vänd ihop grädde och äggvisp och rör om till en fluffig vaniljsås. Servera pajen med såsen.

Foto: Emma Brink Rask
Foto: Emma Brink Rask