Josefin Baumans äppelpaj med hasselnöt och choklad

Josefin Baumans äppelpaj är makalös. Hasselnötter, lite riven mörk choklad och massor av vaniljsås!
Anna Kågström
Foto: Ulrika Pousette

Äppelpaj av Josefin Bauman

  • 5 äpplen - t ex Discovery
  • 3 dl strösocker
  • 4 tsk kanel - mald
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 50 g hasselnötter

Vaniljsås

  • 1,5 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • 25 g mörk choklad - (65%)

Gör så här

  1. Vaniljsås: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda äggulor och socker.

  2. Koka upp grädden med vaniljstång och frön. Tillsätt ägguleblandningen under kraftig vispning och värm till 84 grader. Sila över såsen i en bunke. Täck med plastfolie och ställ i kylen för att kallna.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skär äpplena i 2–3 cm stora kuber.

  4. Smält 1 dl socker försiktigt i en kastrull. Blanda äppelbitarna med 2 tsk kanel och vänd ner dem i sockret. Låt karamellisera lätt.

  5. Nyp ihop smör, 2 dl socker, 2 tsk kanel och mjöl till en smulig deg. Hacka nötterna.

  6. Lägg de karamelliserade äpplena i bottnen på en ugnssäker form. Smula över hälften av smuldegen och nötterna. Blanda ihop deg, nötter och äpplen. Smula över den resterande degen som ett täcke.

  7. Grädda mitt i ugnen ca 25 min,  tills pajen är gyllene. Riv chokladen och strö den över pajen. Servera pajen varm med kall vaniljsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!