Äppelmust - enkelt recept

Att göra egen äppelmust är enkelt. Man kallpressar helt enkelt hela äpplen och får på det sättet must. Gott, nyttigt och lyxigt!
Mitt Kök
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 5 kg äpplen

Gör så här

  1. Lägg äpplena i vattenbad och rengör dem.

  2. Krossa äpplena i en fruktkross eller en köttkvarn. Eller så river du dem grovt på ett rivjärn.

  3. Sila den krossade äppelmassan genom en äppelpress eller pressa den i en stor trådsil.

  4. Häll upp i flaskor. Klart!

  5. Vill du att musten ska hålla längre behöver du pastörisera (värm upp den till mist 77 grader) och kyla ner den innan du häller upp den på flaska.

Vad tyckte du om receptet?

Vill du ha olika smak på din must pressar du en äppelsort i taget. Annars går det fint att pressa flera sorter samtidigt. Använd allt från nyplockade äpplen till fallfrukt men undvik äpplen som är mjöliga eller mögliga, har stora stötskador eller börjat ruttna.

Saknar du fruktkross eller äppelpress går det att riva äpplen och sedan pressa ut saften genom en lite större trådsil.

Ett tips är att göra en liten sats must på max 1 kilo om man river den för hand.

Det går också bra att frysa in musten. Eftersom den inte innehåller något konserveringsmedel eller socker möglar den efter bara några dagar i kylen.

Har du mycket äpplen finns det äppelmusterier där du kan få hjälp att pressa dem till must.

Läs också: Så gör du egen äppelmos - se recept här

Recept från Mitt kök