Äppelmos

Frukostgröten är räddad! Gör ditt eget äppelmos, enkelt och gott. Du kan själv bestämma hur mycket socker det ska vara i, åtminstone om du förvarar moset i frysen.
Allt om Mat
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

 • 2 kg äpplen - blandade
 • 1 l vatten
 • 0,5 vaniljstång
 • 1 - 2 dl strösocker
 • 2 krm askorbinsyra - / per liter äppelmos

Gör så här

 1. Skölj äpplena och ta bort blomfnas och skaft. Skär bort eventuella skador och missfärgningar. Skär äpplena i bitar. Koka upp ca 1 liter vatten i en rymlig kastrull. Häll i äppelbitarna och låt dem sjuda under lock 5–10 min tills de blir mjuka.

  Foto: Susanne Almers

 2. utan denna typ av utrustning).

  Foto: Susanne Almers

 3. Mät mängden mos för att få rätt mängd socker och askorbinsyra. Klipp eventuellt vaniljstången på längden och rör ner i moset. Mät upp socker och blanda ner det. Blanda ut askorbinsyran i lite av moset och rör ner.

  Foto: Susanne Almers

 4. och förslut med lock. Låt dem kallna och ställ i frysen. En burk kan sparas i kylskåpet för snar konsumtion.

  Foto: Susanne Almers

 5. Servera äppelmoset till gröt eller i filmjölken eller gör en skånsk äppelkaka. Moset är också gott att servera till fläskkött, t ex skinka eller revbensspjäll.

  Foto: Susanne Almers

Eget äppelmos - kockens tips

Hur mycket äpplen behövs?

För att göra några burkar eget äppelmos behövs det ingen jätteskörd av äpplen. Av två kilo blir det ca 1 1/2 liter friskt och gott mos.

Vilken utrustning behövs i köket?

Det behövs inte några makalösa köksmanicker för att göra äppelmos utan en vanlig handvevad passervagga räcker. Har du ingen passervagga går det lika bra med en billig variant i plast eller en sil som inte är för finmaskig.

Har du ingen sil så kan du göra äppelmoset direkt i kastrullen. Vispa då runt så att de större bitarna slås sönder. Det här alternativet blir dock ett äppelmos som innehåller lite grövre bitar av äpple än de två övre alternativen. Här är ett recept på enklare äppelmos.

Vilken äppelsort?

Ett tidigt äpple som är bra till mos är transparent blanche och några senare sorter är gravensteiner och cox pomona. Godast tycker jag det blir när man blandar flera olika sorters svenska äpplen.

Förvara äppelmos i frysen

Det här receptet är gjort för äppelmos som förvaras i frysen och därför behövs mycket mindre socker än om man gör mos som ska förvaras i kallskafferi.

Att skölja ur burkarna som moset ska läggas i med konserveringsmedlet Atamon är en god idé, men det är inget måste om burkarna ska frysas.

Smaksätt äppelmoset

Jag smaksätter gärna mitt mos med vanilj. Men det går lätt att utesluta om man vill.

Fler recept på äppelmos:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!