Äppelkompott med vanilj & citron

Äppelkompotten går utmärkt att frysa in i påsar. Servera till frukost eller dessert med glass. Kom­potten håller cirka två veckor i kylen.
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 1,5 kg äpplen
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl citronsaft - färskpressad (ca 1 citron)
  • 4 kanelstänger

Gör så här

  1. Skölj, kärna ur och tärna äpplena. Snitta vaniljstången ­på längden och skrapa ut fröna.

  2. Blanda äpple, vaniljstång och -frön med resten av ingredienserna i en stor kastrull. Koka ihop till en kompott 5–10 min ­(äppelbitarna ska mjukna, inte koka ihop till ett mos).

  3. Fyll kompotten i rena (gärna varma) glas- burkar. Låt svalna med lock. Förvara kom-potten i kylen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!