Äppelkladdkaka - recept på äppelkaka och kladdkaka i ett

Recept på äppelkladdkaka, en underbar förening av kladdkaka och äppelkaka. En riktigt saftig och kladdig kaka med klassiska äppelkakesmaker. Använd gärna syrliga äpplen för bästa resultat. 

Äppelkladdkaka - recept på äppelkaka och kladdkaka i ett
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 0,5 citron
  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 - 3 äpplen - (300 g)
  • 2 tsk kanel - mald

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, citronskal, ägg och mjöl och rör till en slät smet.

  2. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda ner dem i smeten.

  3. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Strö över kanel.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.

  5. Pudra lite florsocker på kakan och servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?