Äppelkaka

Supergod och enkel klassisk äppelkaka utan bakpulver. Grädda äppelkakan i en ­avlång brödform och servera tillsammans med vaniljsås.
Allt om Mat
Gammaldags, klassisk
äppelkaka utan bakpulver.
Gammaldags, klassisk äppelkaka utan bakpulver. Foto: Magnus Skoglöf

Äppelkaka

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 - 2 äpplen

Garnering

  • ev florsocker

Vaniljsås

  • 3 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 dl vispgrädde

Klassisk äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en avlång form, ca 11/2 liter.

  2. Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman smöret med socker, ägg, mjöl och havregryn. Häll smeten i formen.

  3. Ansa, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i ett snyggt mönster i kakan. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Pudra ev över florsocker.

  4. Servera kakan ljummen med kall vaniljsås.

Vaniljsås

  1. Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt såsen kallna. Tillsätt vaniljpulvret.

  2. Vispa grädden och vänd ner den i såsen.

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!