Äppelkakan Viktors vinnarpaj
Rena, raka smaker av äpple, kardemumma och citron i träffsäker kombination. Så lät motiveringen när Viktor fick 1:a pris i barnklassen för sin äppelpaj i Äppelfabrikens årliga tävling.
Pajdeg
-
150 g
smör
- kallt tärnat
-
1 dl
strösocker
-
3 dl
vetemjöl
- (180 g)
-
1 tsk
bakpulver
Fyllning 1
-
5
äpplen
- röda
-
2 msk
strösocker
-
1,5 tsk
kardemumma
- stött
-
2 msk
smör
Fyllning 2
-
2
ägg
-
2 dl
crème fraiche
-
0,5 dl
strösocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
1 tsk
citronskal
- finrivet
-
2 msk
citron
- pressad
Tillbehör
-
vispad grädde och vaniljglass
- eller vaniljsås
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°.
-
Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.
-
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter.
-
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.
-
Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
-
Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraîche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
-
Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
-
Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.