Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Äppelkakan Viktors vinnarpaj

Rena, raka smaker av äpple, kardemumma och citron i träffsäker kombination. Så lät motiveringen när Viktor fick 1:a pris i barnklassen för sin äppelpaj i Äppelfabrikens årliga tävling.
Allt om Mat
Äppelkakan Viktors vinnarpaj
Äppelkakan Viktors vinnarpaj
Äppelkakan Viktors vinnarpaj
Foto: Ulrika Pousette

Pajdeg

  • 150 g smör - kallt tärnat
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning 1

  • 5 äpplen - röda
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 tsk kardemumma - stött
  • 2 msk smör

Fyllning 2

  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk citronskal - finrivet
  • 2 msk citron - pressad

Tillbehör

  • vispad grädde och vaniljglass - eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.

  5. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.

  6. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraîche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.

  7. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.

  8. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?