Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Enkel äppelkaka – recept

Recept på enkel och god äppelkaka. Äppelkaka har klassiska smaker av citron och kanel vilket bryter fint mot de syrliga äpplena. Har du svenska äpplen med tunt skal behöver de inte skalas.

Enkel äppelkaka – recept
Enkel äppelkaka – recept
Enkel äppelkaka – recept
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 äpplen - gärna svenska, tunnskaliga
  • 1 citron
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Garnering

  • pärlsocker
  • kanel - mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala eventuellt och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med citronskalet.

  3. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Stick i äppelklyftorna och strö över  pärlsocker och kanel.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Kladdkaka - recept på kladdig klassiker

Konditorns guide till luftig sockerkaka

10 recept på drömgoda kladdkakor med en twist