Äppelkaka med tonkamaräng

Äppelkaka med tonkamaräng är en fluffig men ändå seg äppelkaka som täcks med maräng smaksatt med tonka. Äpplena kan bytas ut mot rabarber, plommon, nektariner eller krusbär.
Johan Hedberg
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 vaniljstång - eller 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 citron
  • 1 krm salt
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 äpplen

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 tonkaböna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen och vispa till en fluffig smet. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Skölj citronen och riv det yttersta skalet. Blanda i vaniljfrön, citronskal och salt i smeten.

  2. Sikta i mjölet blandat med bakpulver och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  3. Skala och kärna ur äpplena. Halvera dem och skär i skivor. Sprid ut dem jämnt över smeten.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

  5. Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vispa till en glansig och fast marängsmet. Riv tonkabönan och blanda ner i smeten. Klicka ut smeten på kakan och grädda den mitt i ugnen ytterligare ca 15 min.

  6. Ta ut kakan och låt svalna före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!