Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker är en klassiker i ny skrud. Saftig och lättbakad äppelkaka toppas med knaprigt pärlsocker smaksatt med saffran och punsch.
Petra Lindstrand
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk mjölk

Saffranpärlsocker

  • 1 dl pärlsocker
  • 0,5 påse saffran - (à 1/2 g)
  • 1 tsk punsch

Topping

  • 4 äpplen - –6, små röda
  • 1,5 dl pekannötter
  • 50 g smör
  • 1 tsk kanel - mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Bred ut smeten i formen.

  3. Saffranspärlsocker: Lägg pärlsockret i en liten plastpåse och tillsätt saffran och punsch. Gnugga in saffranet i sockret så att det färgas gult.

  4. Kärna ur äpplena och skär i ­klyftor. Stick ner dem i smeten. Grovhacka nötterna och strö över. Hyvla över smöret med en osthyvel så att det täcker hela formen. Strö över kanel och saffranspärlsockret.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Känn med en sticka, som ska vara torr.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!