Äppelkaka med mandelmassa

Äppelkaka med mandelmassa garneras med citron- och kardemummasmul efter gräddning. Servera med grädde eller vaniljsås om du vill.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 äpplen - Gärna äppelsorten Rubinola
  • 100 g mandelmassa
  • 3 bittermandlar - –4
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 1 krm salt

Garnering

  • 1 citron
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln.

  2. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.

  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner smör, mandelmassa, citronskal, bittermandel, mjölk, kardemumma och salt.

  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner äpplena i sme-ten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Låt svalna innan den lossas från formen.

  5. Garnering: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!