Äppelkaka med lingon

En saftig kaka med både frukt och bär. God som dessert tillsammans en klick vaniljsås eller glass. Men även god att äta som ”en vanlig” sockerkaka.
Mitt Kök
Ove Lindfors
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl crème fraiche - lätt
  • 2 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 dl lingonsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form som rymmer 11/2 liter.

  2. Vispa smör och socker poröst. Vispa i vaniljsocker och äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med crème fraiche.

  3. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i bitar och blanda med kanelen.

  4. Bred ut hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av äppelbitarna och halva mängden sylt. Häll på resten av smeten, äppelbitar och sylt. Rör försiktigt i smeten med en sked så att det blandas lite.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök