Äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke

Recept på äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke. Det glutenfria pajtäcket blir inte knaprigt utan lent och fluffigt. Servera med lättvispad grädde.
Recept på äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke.
Recept på äppelkaka med calvados och hasselnötstäcke. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 äpplen - t ex discovery eller rubinola
  • 1 l vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 2 msk calvados

Hasselnötstäcke

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl hasselnötsmjöl

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och halvera äpplena. Gröp ur kärnhusen. Koka upp vattnet med socker och citronsaft. Lägg äppelhalvorna i lagen och koka ca 5 min. Låt äpplena svalna i lagen.

  2. Ta upp äpplena med hålslev och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över calvadosen.

  3. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen. Blanda ner äggulorna i smörblandningen, en i taget, och rör kraftigt emellan. Blanda i hasselnötsmjölet.

  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i nötsmeten. Bred nötsmeten över äpplena.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Servera äppelkakan ljummen med lättvispad grädde. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!