Äppelkaka GI

Äppelkaka med lågt GI som kan njutas vid alla tillfällen med vaniljsås eller vaniljkesella. En saftig och lättbakad äppelkaka.
Allt om Mat

Äppelkaka

  • 75 g smör
  • 2,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 0,5 dl rårössocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 ägg

fyllning

  • 5 äpplen
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 0,5 dl mandel - eller cashewnötter
  • 1 dl råggryn
  • 50 g smör - osaltat
  • 1 msk sockerrör
  • 1 msk kanel
  • olja och sesamfrön till formen

Du behöver också

  • form - ugnssäker ca 28 cm i diameter

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnorna. Smörj formen och ”bröa” den med sesamfrön.

  2. Smält 75 g smör och låt det svalna. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Rör ihop smör, mjöl, socker och vaniljfrön. Knäck äggen och rör ner, ett i taget. Häll smeten i formen och grädda i den nedre delen av ugnen i 20 minuter.Rör samman solrosfrön, nötter, råggryn och råsocker med 50 g smör.

  3. Ta ut kakan ur ugnen. Lägg på äpplena och strö över kanel, solrosfrö och nötblandningen. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!