Äppelkaka för många

En maffig äppelkaka med mandel, kardemumma och kanel. Kerstins stora äppelkaka är saftig och håller sig fint flera dagar.
Allt om Mat

Äppelkaka

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 240 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa
  • 3 bittermandlar

Fyllning

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 5 äpplen - medelstora
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 2 msk mandel - flagad mandelspån

Gör så här

  1. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (för 12 personer används en form med 26 cm i diameter). Stöt kardemumma i en mortel. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem i en bunke med socker, kanel och stött kardemumma.

  2. Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda i äggen, ett i taget och rör mellan varje.

  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned mjölblandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten.

  4. Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppelklyftorna och bred resten av smeten över. Fördela resterande äppelklyftor över. Strö på flagad mandel.

  5. Grädda ca 1 timme och 10 min på nedersta falsen i ugnen, täck eventuellt med bakplåtspapper om kakan ser mörk ut. Låt kakan kallna innan den serveras. Servera med punschgrädde eller glass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!